Flisevalg

Det er vigtigt, at du gør dig nogle overvejelser i forbindelse med renovering af badeværelse. Dine valg har stor indflydelse på det færdige resultat.

Her følger otte gode råd, når du skal vælge fliser til dit badeværelse.

Natursten eller keramiske fliser?

Natursten

Natursten er som ordet antyder, naturlige, da de er hugget direkte ud af et bjerg. Det vil sige at stenen har en meget åben overflade, og at den dermed er langt mere sårbar. Naturstenene har et flot look med smukke nuancer i hver enkel flise.

Vælger man en natursten skal man huske at:

 • Natursten ikke kan tåle lige så meget som keramiske fliser
 • De fleste natursten tåler ikke tåle nogen form for syre
 • De bliver hurtigere ridsede
 • Der findes mange billige natursten på markedet, og det kan gøre det svært at gennemskue, hvor god kvalitet det er og flisernes oprindelsesland
 • Natursten kræver løbende vedligeholdes for at bevare sit flotte ydre.

Keramiske fliser

De keramiske fliser, eller porcelænsfliser, er meget stærke og frostsikre.

 • De fleste kan tåle store ydre påvirkninger og de fleste rengøringsmidler
 • De er meget svære at ridse
 • Der findes et virkelig stort udvalg

Du skal overveje hvilken størrelse fliser du skal bruge ud fra:

 • Hvor stort rummet er?
 • Er rummet kvadratisk?
 • Er der mange skæve vinkler og ting, der ‘stikker ud’?
 • Står toilettet og skabene på gulvet?

Tidligere lød det at ’store fliser passede til store rum og små fliser til små rum’.
Der er to væsentlige grunde til at det statement ikke kan stå alene:

den visuelle grund
den praktiske grund

Med store rektangulære fliser kan man opnå, at gulvet visuelt opfattes som en samlet gulvflade. Det giver et roligt og stilrent udtryk i badeværelset.

Ved at vælge en mindre flise skal der benyttes mere fuge og det kan bevirke, at gulvet visuelt ’fylder mere’ og måske kræver mere disciplin i forhold til den øvrige indretning. Ulempen kan være, at fugerne er upraktiske og de kan være svære at holde rene for at undgå eventuelle misfarvninger.

Der kan være ting som f.eks. et afløbs placering, der gør sig gældende – og som på forhånd bestemmer hvilken størrelse flise der er bedst egnet til dit badeværelse. Det er nemlig en stor fordel at benytte små fliser, hvis dit gulvafløb befinder sig midt i gulvet, da det kræver at der er hældning i gulvet (også kaldet fald) fra flere sider.

De store fliser overflader har en naturlig tendens til at være mere glatte Desuden er man begrænset til en mindre flise, hvis man har et gulvafløb, som ligger midt i gulvet og kræver fald fra flere sider.

Derimod har de store fliser tendens til at blive mere glatte, da overfladen er større. Det kræver også et meget jævnt underlag ved pålægning af store fliser. Dette for at undgå et bølgende eller takket udtryk af flisegulvet. Samme påpasselighed gælder for fliser der opsættes på væg.

Farvevalget på fliserne har stor indflydelse på det endelige resultat i dit badeværelse. Det lys der er i rummet samt det lys der kommer ind udefra, har også stor indflydelse på hvordan farven opleves. Det er også et spørgsmål om hvor praktisk dit badeværelse skal være, med farvede og glansfulde fliser går man lidt ned på praktikken.

Skidtet ses bedre på en ensfarvet mørk flise og de kræver påpasselighed i forhold til rengøring, når kalk skal fjernes.

Ønsker du at badeværelset skal virke lidt større end det egentlig er, kan blanke fliser være værd at overveje. Med de blanke fliser kan du også skabe en et yderst eksklusivt udtryk.

Hvis du vælger farvede fliser, så vær forsigtig med de skrigende nuancer, da øjet hurtigt bliver ’mæt’ af at se på pangfarver. Men det er naturligvis en smagssag. Du kan passende benytte farver i f.eks. brusekabinen. Eller i indretningselementerne som f.eks. badeforhæng og sæbepumpe.

Det er også muligt at vælge fliser med dekorationer. Det kræver at du meget nøje overvejer om du vil kigge på nogle meget dekorerede fliser de næste mange år. Det er en stor investering at istandsætte badeværelse. Er mønstre og farver lige dig, kan du vælge at få sat fliser op i 1½ meters højde, for så at male en farve eller opsætte tapet herover.

Vi giver dig fire forskellige stilarter:

Minimalisme

Få dem minimalistiske stil ved at vælge nogle rektangulære og enkle fliser, der er lidt skarpe i kanterne. Det er med til at give rummet en mere retlinet stil uden for mange overflødige detaljer.

Klassisk

I den klassiske stilart finder man fliser med glatte overflader i klassiske farver og klassiske mønstre.

Rustik

Den rustikke stil kendetegnes ved en vis rustikhed i overflade og/eller kant på flisen.

Hich-tech

De nye typer fliser med f.eks. metalpartikler i glasuren er karakteristiske.
Ovenstående fire stilart kan langt fra definere det store udvalg, men det kan være en rettesnor for dig i forhold til hvilken stilart der passer bedst til dig.
Sammensætninger og valg af farve, glans og størrelser er alle vigtige overvejelser i forhold til dit unikke baderum.
Vi anbefaler at du vælger et hvidt toilet og en hvid håndvask. Det er meget nemmere at lave om på dit badeværelse efter nogle år, hvis ’standard’ tingene er i en neutral farve.
Mørke fliser på gulvet kræver mere rengøring end lyse fliser.
Naturfliser kræver mere rengøring end keramiske fliser, da de ikke har samme fedtafvisende egenskaber, som de fleste producerede fliser har.
For et let og rengøringsvenligt badeværelse kan du med fordel vælge et væghængt toilet og væghængte skabe.

preloader